Iskolai zaklatás a különböző évfolyamokon

okt.04

A 2. ábrán látható, hogy a felsőbb évfolyamokon kevesebben mondták, hogy iskolai zaklatás áldozatai voltak. A fiatalabb és gyengébb diákokat érintette leginkább ez a probléma. Az iskolai zaklatás módjairól pedig az mondható el, hogy a felsőbb évfolyamokon kevésbé volt jellemző a fizikai erőszak. A bergeni kutatás során az is kiderült, hogy a zaklatások jelentős részéért az idősebb diákok voltak a felelősek. Ez különösen az alsóbb évfolyamokon volt jellemző: az oskolai zaklatást átélt másodikos és harmadikos (8 illetve 9 éves) diákok több mint fele állította, hogy idősebb diákok zaklatták.

Természetesnek tűnhet, hogy - legalábbis részben - ez okozza a 2. ábrán látható csökkenő tendenciát. Minél fiatalabbak a diákok, annál több a potenciális zaklató a fölöttük lévő évfolyamokon; következésképp azt állíthatjuk, hogy minél alacsonyabb évfolyamot vizsgálunk, annál nagyobb az áldozatok aránya az adott évfolyamon. A grafikon azt is jelentheti, hogy az áldozatok egy része életkoruk növekedésével fokozatosan ki tudja alakítani azokat a stratégiákat, amelyekkel elkerülheti az iskolai zaklatást.

Bővebben... www.edu-online.eu/hu/letoltes.php?fid=tartalomsor/1299http://hvg.hu/itthon/20091218_bullying_iskola_eroszak

  • Ezen az oldalon „száraz” statisztikai adatok találhatók, azonban ezek mögött az adatok mögött szomorú, sokszor tragikus sorsok rejtőznek. A statisztikák segítségével rálátásunk lesz a probléma nagyságára, súlyára. Bár a magyar adatszolgáltatás sok tekintetben hiányos, gyakran nem is rendelkezünk nemzetközileg összehasonlítható adatokkal (pedig nagyon fontos lenne), mégis lényeges, hogy az, amit tudunk, láthatóvá tegyük.

  • 2011. július. 05.

    Orvosi ügyeletek
    Drogambulanciák
    Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet (SZMI) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
    Tanácsadó szervezetek

OGYEI © 2011