A megrázott gyermek szindróma

júl.01

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010 áprilisában „Sose rázd a kisbabádat” címmel oktatási programot indított. Célunk, hogy minél több gyermekekkel, fiatal családokkal foglalkozó szakembert tájékoztassunk a megrázott gyermek szindrómáról, annak tüneteiről, következményeiről és a megelőzés jelentőségéről.

focikk1

A megrázott gyermek szindróma a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, ilyen például „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő vagy gondozó a síró ragadja vagy rázza meg gyermeket erőteljesen, hogy a sírást abbahagyja. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, extrém esetben a gerincvelő is megsérülhet, vagy a bordák is eltörhetnek. Igen alattomos bántalmazási forma, mert külsérelmi nyoma nincs, nehéz felderíteni. Sajnos a megrázott gyermeknél ez halált vagy súlyos maradandó károsodást – bénulást, vakságot, szellemi visszamaradást - okozhat.

focikk2
A megrázott gyermek szindróma (Forrás: Medscape)

Az oktatási program résztvevői szakmai előadások mellett kapnak egy laikusoknak szóló oktató DVD-t és szóróanyagot, amely egy ausztráliai anyag lefordított és hazai viszonyokra adaptált változata. Az oktató DVD-n egy kedves rajzfilm mutatja be a kisgyermekes szülőknek, hogy mit tegyenek, ha tehetetlennek érzik magukat síró kisbabájuk mellett. Hasonló tartalmú a mellékelt szóróanyag is, amely intézetünk honlapjáról letölthető (www.ogyei.hu/upload/files/Sose rázd a kisbabádat szórólap.pdf).

Célunk, hogy az anyag a szakembereken keresztül mind szélesebb körben terjedjen a laikusok körében. Az eddig szervezett konferenciákon közel ezer szakember - orvosok, védőnők, bölcsődei gondozók, szociális munkások, pedagógusok, rendőrök - vettek részt. A DVD alkalmas kórházi, rendelői váróhelységben való vetítésre vagy a védőnőkön keresztül kölcsönözve a fiatal családokhoz is eljuthat. Ha ezzel a programmal csak néhány megrázott gyermek szindróma esetet megelőzhetünk, elmondhatjuk, hogy nem dolgoztunk hiába.    

Dr. Kovács Zsuzsanna

  • A „megrázott gyermek” tünetcsoport a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, pl. „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő/gondozó idézi elő azzal, hogy a síró gyermeket erőteljesen megragadja, megrázza, hogy hagyja abba a sírást. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, a gerincvelő sérülhet, vagy a bordák törhetnek.

  • 2011. július. 06.

    Sose rázd a kisbabádat! - Shaken Baby Syndrome

OGYEI © 2011