Előzetesben az apuka, aki bántotta kisfiát

máj.30

A megrázott gyermek szindróma a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, pl. „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő/gondozó idézi elő azzal, hogy a síró gyermeket erőteljesen megragadja, megrázza, hogy hagyja abba a sírást.
Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, extrém esetben a gerincvelő sérül, vagy a bordák törnek.  Igen alattomos bántalmazási forma, mert nincs külsérelmi nyom, nehéz felderíteni és halált vagy súlyos maradandó károsodást – bénulást, vakságot, szellemi visszamaradást - okozhat.

  • A „megrázott gyermek” tünetcsoport a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, pl. „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő/gondozó idézi elő azzal, hogy a síró gyermeket erőteljesen megragadja, megrázza, hogy hagyja abba a sírást. Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, a gerincvelő sérülhet, vagy a bordák törhetnek.

  • 2011. július. 06.

    Sose rázd a kisbabádat! - Shaken Baby Syndrome

OGYEI © 2011