Egy nemzetközi összefogás sikere

febr.26

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2009-ben indította el Magyarországon a megrázott gyermek szindrómát tudatosító „Sose rázd a kisbabádat” programját. A program vezetője Dr. Kovács Zsuzsanna gyermekorvos volt, munkatársai pedig a gyermekbántalmazás megelőzési munkacsoport tagjai: Bíróné Asbóth Katalin, Dr. Scheiber Dóra és Toma Andrea.Az eredeti programot Ausztráliában Sue Foley és munkacsoportja indította. A program sikerén felbuzdulva a szerzők nemzetközi fórumokon mások számára is felhasználásra ajánlották. Így számos országban, így hazánkban is elindulhatott ez a megelőző program. Az anyagot lefordítottunk, az oktató kisfilmet szinkronizáltuk és lakossági szóróanyagot is készítettünk. Majd ezt követően az elmúlt 5 évben képzéseink során több, mint 6000 szakemberhez (védőnők, házi gyermekorvosok, ápolónők, szociális munkások, bölcsődei gondozók, dietetikusok, korai fejlesztésben dolgozó szakemberek, rendőrök, bölcsődei gondozók) valamint számos civil szervezethez, baba-mama klubhoz juttattuk el programunkat. 2011-ben Intézetünk létrehozta a www.gyermekbantalmazas.hu weboldalt, melyen külön aloldalt adtunk ennek a kórképnek. Munkánkat több szakmai fórumon is bemutathattuk, a nemzetközi összefogásról publikáció is megjelent (Paediatrics and International Child Health 2013, 33 (4): 233-8.  Ezt az elismerő oklevelet a program ausztrál szerzői és a nemzetközi összefogásban résztvevő kollégák kapták.  A lelkes kis csapatunknak a külföldi kollégákhoz hasonlóan a jövőt illetően, elkötelezett szándéka (amennyiben Intézetünk további lehetőségeket, forrásokat kap) a program folytatása, kiszélesítése és a lakosság bevonása.

photo_small


The Children’s Hospital at Westmead, for The Shaken Baby Prevention Project

The Shaken Baby Prevention Project (SBPP) is based at Children’s Hospital at Westmead.  The project began in 2001 and has continued to expand nationally and internationally.  This project is the result of a successful collaboration of many individuals and organisations, both past and present.The project developed a film and associated resources to educate parents, carers and professionals about responding safely to crying babies and the dangers of shaking babies.  The goal of the project is to raise community awareness that shaking a baby and any other physical abuse of a baby or child is dangerous.This is a great initiative which is contributing to keeping babies and children safe – congratulations to the many people and organisations associated with this project.Pictured: Sue Foley from The Shaken Baby Prevention Project receiving the award from Ms Kerryn Boland NSW Children’s Guardian.

jo_kep_2Az ausztrál Westmead-i Gyermekkorház díjazása a „Megrázott Gyermek” témakörben folytatott prevenciós tevékenységért

Ausztráliában a westmead-i gyermekkorház keretein belül 2011-ben elindított „Megrázott Gyermek Prevenciós Program” (Shaken Baby Prevention Project - SBPP) mára országosan és nemzetközileg is ismertté és elismertté vált. Ez a program kiváló példája a magánszemélyek és szervezetek sikeres együttműködésének a múltban és a jelenben.A program keretében elkészült egy oktatófilm és egy egységes adatbázis szülők, segítők és szakemberek részére, hogy hogyan kell megfelelően reagálni a síró csecsemő jelzéseire és milyen következményekkel jár a gyermek megrázása. A program célja, hogy a közösségekben tudatosítsa a gyermek rázásának illetve egyéb fizikai bántalmazásának veszélyeit.Az NSW Children’s Guardian szerint ez egy kiváló kezdeményezés, amely hozzájárul a csecsemők és gyermekek biztonságának megteremtéséhez.  Az átadott díjjal elismerésüket fejezik ki minden, a programhoz csatlakozó magánszemélynek és szervezetnek.A képen a „Megrázott Gyermek Prevenciós Program” képviseletében Sue Foley veszi át a díjat Kerryn Boland-tól, az NSW Children’s Guarndian (Új-Dél-Wales-i Gyermnekvédelmi Hivatal) képviselőjétől.

Forrás: NSW Office of Chilren’s Guarndian (Új-Dél-Wales-i Gyermekvédelmi Hivatal)

unnamed

Forrás:  http://napcan.org.au/ncpw/play-your-part-awards/winners/2014/

photo-08-vacsora_small

Magyarországi látogatása során vendégül láttuk Sue Foley-t.

  • Nagyon sok országban, főleg angol nyelvterületen számos jól használható honlap üzemel gyermekbántalmazás megelőzés témakörében. Összegyűjtött honlapjainkkal, cikkeinkkel lehetőséget adunk elmélyülésre azoknak a szakembereknek és természetesen minden érdeklődőnek, akik bővebb ismeretekre szeretnének szert tenni. Ezeken az oldalakon sok „jó tapasztalatot”, megoldást találhatunk, melyeket érdemes hasznosítani. Sok szervezet nyitott, érdemes velük a kapcsolatot is felvenni.

OGYEI © 2011