Bántalmazás miatti gyermekhalál

júl.04

Nemzetközi összehasonlítás szerint hazánk 27 legfejlettebb OECD ország közül hátulról a 4. helyen áll a bántalmazás/elhanyagolás miatt meghalt gyermekek statisztikai adatai szerint.

Tblzat

Az UNICEF 2003-ban végezte az első olyan vizsgálatot, mely nemzetközi összehasonlításban elemezte a 27 legfejlettebb országban a gyermekekkel szembeni rossz bánásmóddal kapcsolatos statisztikai adatokat.

Az UNICEF vizsgálatban a becsült adatok szerint ezekben az országokban csaknem 3500, 15 éven aluli gyermek hal meg évente fizikai bántalmazás, vagy elhanyagolás következtében.

Az öt élenjáró országban (Spanyolország, Görögország, Olaszország, Írország és Norvégia) kivételesen alacsony az ilyen okból elhunyt gyermekek száma, míg Belgiumban, Csehországban, Új-Zélandon, Magyarországon és Franciaországban négy-hatszor több gyermek hal meg évente bántalmazás vagy elhanyagolás következtében. A sor végén az Egyesült Államok és Mexikó állnak.

www.unicef-irc.org/publications/pdf/repcard5e.pdf

  • Nagyon sok országban, főleg angol nyelvterületen számos jól használható honlap üzemel gyermekbántalmazás megelőzés témakörében. Összegyűjtött honlapjainkkal, cikkeinkkel lehetőséget adunk elmélyülésre azoknak a szakembereknek és természetesen minden érdeklődőnek, akik bővebb ismeretekre szeretnének szert tenni. Ezeken az oldalakon sok „jó tapasztalatot”, megoldást találhatunk, melyeket érdemes hasznosítani. Sok szervezet nyitott, érdemes velük a kapcsolatot is felvenni.

OGYEI © 2011