Mentsvár épült a balesetet átélt embereknek

nov.15

onsegito1A Lelki Egészség Éjszakáján mutatkozott be a TraumaAmbulancia, az az új kezdeményezés, melynek célja, hogy csoportos foglalkozások segítségével adja meg a lehetőséget a baleset utáni trauma feldolgozására.

Idén szervezték meg először a Lelki Egészség Éjszakája című rendezvényt, amely számtalan programjával a lelki egészség fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Itt mutatkozott be egy, a PR Heralddal közösen megtartott kerekasztal-beszélgetés során a magyar szempontból formabontónak mondható kezdeményezés, a TraumaAmbulancia.

Mindenki számára elérhető önsegítő csoport
A beszélgetést a kezdeményezés megálmodója, Krausz Csilla vezette, aki saját tapasztalatai miatt érezte úgy, hogy szükség van egy, a TraumaAmbulanciához hasonló projekt elindítására. A bemutatkozáson a két meghívott előadó Dr. Sebestyén Judit, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház plasztikai sebész adjunktusa; valamint Mészáros Edit, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályának gyógytornásza és ergoterapeutája volt.

A kezdeményezés céljai és eszközei meglehetősen egyediek, legalábbis Magyarországon. Bár hazánkban manapság van módszer a balesetek utáni megrázkódtatás kezelésére, mégsem alakultak ki olyan önsegítő csoportok, melyek kifejezetten a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) feldolgozásán munkálkodnának. A betegek szellemi gyógyulása előtt további gátat jelent a szakemberek, valamint az anyagi források hiánya.

A TraumaAmbulancia célja viszont épp egy olyan fórum megteremtése, amely minden balesetet átélt személy számára elérhető. A kitűzött feladat mellett azonban a módszerek is igen újítónak mondhatóak, hiszen a kezdeményezésben nem csak maguk a baleset áldozatai, hanem a családtagok, a barátok, a vétlen elkövetők, sőt, adott esetben a szemtanúk is részt vehetnének – amennyiben igényük van a közös munkára.

Az elképzelés szerint tehát a szakember által vezetett csoportterápián nem csupán az áldozat, hanem a baleset minden egyes érintettje esélyt kapna a történtek feldolgozásra. A kezelés azonban nem merülne ki a közös beszélgetésekben, hanem egyéb, az érintett igényeinek megfelelő módszereket is bevonnának.

Komoly űrt tölt be az egészségügyben

onsegito2Hogy szükség van efféle kezdeményezésre, abban mind a két meghívott szakember, Dr. Sebestyén Judit és Mészáros Edit is egyetértett. A TraumaAmbulancia létrehozása komoly űrt tölt be a magyar egészségügyben, és nagy szerepet játszik a gyógyulás elősegítésében.

Éppen ezért, ahogy az a kerekasztal-beszélgetés során is kiderült, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Égés- és Plasztikai Sebészeti Osztálya lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a TraumaAmbulancia bevonja a foglalkozásokba az osztályon ápolt, vagy korábban kezelt pácienseket, illetve a balesetben érintetteket.

A TraumaAmbulanciáról további információkat találhatnak a kezdeményezés Facebook-oldalán.

  • A legtöbb európai országhoz hasonlóan egyéves életkor fölött Magyarországon is a külső halálokok következtében veszítjük el a legtöbb gyermek és fiatal életet.  A modern, motorizált társadalom nagyon sok veszélyt hordoz. A kamaszok között sokan a veszélyes helyzeteket kihívásnak tekintik, ami nem mindig jól sül el. A gyermekkori balesetek jelentős részében feltételezhető gondatlanság, elhanyagolás, szegénység. Ezen a területen is különösen fontos a megelőzés, a felvilágosítás.

  • 2011. július. 05.

    Balesetmegelőzés

    Ismeretes, hogy a fejlett társadalmakban a gyermekek leggyakrabban külső okok, balesetek következtében halnak meg.
    European Child Safety Alliance több mint 30 ország részvételével alakult szervezet, melynek célja, hogy a gyermekek biztonságát növelő programokat indítson el az Európai Bizottság támogatásával.

OGYEI © 2011