Érezd magad jól, de légy biztonságban!

júl.04

A balesetekről általában

Testünk CSODÁLATOS, és annyi mindenre képes… de néha megsérülünk.


Jaj! Áú! Oh! Ah! Emlékszel, hogy mikor ért utoljára valamilyen testi fájdalom? Talán rácsaptad az ajtót az ujjadra, vagy megfogtál egy forró tányért. A fájdalom a test üzenete volt, hogy valami nincs rendben. Az üzenetet az agy kapta, jelezve, hogy
“Gyorsan kapd el onnan a kezed!” vagy
“Tedd le a forró tányért!”

Néha a dolgok túl gyorsan történnek a test válaszához képest, és sérülést szenvedünk. Bőrünk lehorzsolódhat vagy megvághatjuk, egy izom elszakadhat vagy csonttörést szenvedhetünk. Ha testünk ilymódon károsodik, ezt balesetnek nevezzük.

A sérülés lehet súlyos vagy könnyű és sokféle módon keletkezhet. Például, megsérülhetsz kirándulás közben, ha elesel, ha forró vizet öntesz magadra, bajba kerülhetsz úszás közben, vagy gépkocsi balesetet szenvedhetsz.

A közúti közlekedési balesetek, a fulladás, a tűz és forró folyadék által okozott égési sérülések, az esések és a mérgezés okoznak LEGGYAKRABBAN gyereksérülés eket .

Észreveszed az alábbi képen azokat a baleseteket, amelyek éppen most következtek be, vagy amelyek mindjárt meg fognak történni?

szreveszed

Miért történnek balesetek?

A balesetek nem véletlenül történnek. Megvan az okuk, és minden baleset az események olyan láncolata, amelynek végén valaki megsérül. Amit az emberek
csinálnak, ahogyan azt csinálják, a tárgyak, amelyekkel valamit tesznek, és ahol azt végzik: mindennek van szerepe.

A rajzsorozat Glória sérülését meséli el. Számos oka van, hogy miért égett meg Glória ujja. A zöld “buborékok”-ban elmondunk ezek közül néhányat — tudnál még más okokat is felsorolni?

Gloria

Nos hát, mennyire SÚLYOS a balesetek problémája?

Számos sérülés jelentéktelen, testünk könnyen kiheveri őket.
Például, ha elesel és lehorzsolódik a térded, varr keletkezik
és bizonyos idő után megszűnik a fájdalom, begyógyul a seb.

Ugyanakkor a kelleténél gyakrabban történnek balesetek,
és ezek között vannak nagyon-nagyon súlyosak is. Ha a
sérülés túlságosan nagy, előfordulhat, hogy soha nem
gyógyul meg, vagy akár halálos is lehet. Évente több,
mint 900.000 gyermek és tizenéves szenved halálos
sérüléseket világszerte. Ez azt jelenti, hogy majdnem két
haláleset történik a nap miden percében. És ez csupán
a ‘baleseti jéghegy' csúcsa. Minden gyermeken vagy
serdülőn felül, aki életét veszti, rengeteg fiatal sérül meg.
jghegy

A balesetek elkerülhetők!

Láthattuk, hogy minden baleset olyan események láncolata, amely sérüléssel végződik. Amit az ember csinál, ahogyan csinálja, amivel, és ahol csinálja, mind-mind a láncolat része. Ha a dolgok egy vagy több elemén változtatni tudunk, akkor megszakítjuk a láncolatot és vagy elkerüljük a balesetet, vagy legalább mérsékeljük annak súlyosságát. Ezt nevezzük ‘baleset megelőzésnek'.

Nézd meg az alábbi képen az adott környezetet.
Korábban is láttad, de ez a hely most már lényegesen biztonságosabb. Olyan változtatásokra került sor, amelyek megakadályozzák, hogy az itt élő gyermekek megsérüljenek.
Megjelöltünk néhányat – te is találsz még hasonló példákat?

szreveszed_2


A gyermekek NAGYOBB VALÓSZINŰSÉGGEL sérülnek meg, mint a felnőttek. Miért?

serules

  • A legtöbb európai országhoz hasonlóan egyéves életkor fölött Magyarországon is a külső halálokok következtében veszítjük el a legtöbb gyermek és fiatal életet.  A modern, motorizált társadalom nagyon sok veszélyt hordoz. A kamaszok között sokan a veszélyes helyzeteket kihívásnak tekintik, ami nem mindig jól sül el. A gyermekkori balesetek jelentős részében feltételezhető gondatlanság, elhanyagolás, szegénység. Ezen a területen is különösen fontos a megelőzés, a felvilágosítás.

  • 2011. július. 05.

    Balesetmegelőzés

    Ismeretes, hogy a fejlett társadalmakban a gyermekek leggyakrabban külső okok, balesetek következtében halnak meg.
    European Child Safety Alliance több mint 30 ország részvételével alakult szervezet, melynek célja, hogy a gyermekek biztonságát növelő programokat indítson el az Európai Bizottság támogatásával.

OGYEI © 2011