Senkinek sincs joga bántani téged!

júl.05

A felnőtteknek az a dolga, hogy támogassák és bátorítsák a gyerekeket, gondoskodjanak róluk, új dolgokra tanítsák őket, biztonságos otthont adjanak nekik. A legtöbb felnőtt ezt is teszi, de vannak olyanok felnőttek, akik bántják a gyerekeket, ahelyett, hogy segítenének nekik. Ezt úgy hívjuk, hogy gyermekbántalmazás.
A gyermekbántalmazás akármelyik gyerekkel megtörténhet, nem számít, hol lakik, milyen gazdag vagy szegény a családja, vagy kivel él együtt. A bántalmazó bárki lehet: szülő, nevelőszülő, családtag, gyerekfelügyelő, tanár, edző, vagy egy nagyobb gyerek is.
A gyermekbántalmazás bárhol megtörténhet – otthon, az iskolában, táborban, még a templomban is.
Ha azt érzed, hogy valamelyik felnőtt, akinek az lenne a dolga, hogy gondoskodjon rólad, bánt, nem fogad el, nem törődik veled eleget, megszégyenít, felnagyítja a hibáidat, sokat büntet, vagy zavarba ejtő dolgokat tesz veled, akkor ezen változtatni kell.


Ha bántalmaznak, fontos tudnod:
•    Senkinek sincs joga bántalmazni téged. Magyarországon törvény tiltja a gyerekek bántalmazását.
•    Nem bántalmazást érdemelsz, hanem szeretetet és biztonságot.
•    Nem a te hibád, hogy így bánnak veled, nem kell emiatt szégyellned magad.
•    Nem szabadna, hogy ilyen fájdalmat, félelmet és szomorúságot okozzanak neked.
•    Nem vagy egyedül. Más gyerekeket is bántalmaznak.
•    A bántalmazás akkor is elfogadhatatlan, ha utána kedvesen bánik veled és bocsánatot kér az, aki elkövette.
•    A bántalmazók néha megijesztik vagy megfenyegetik a gyerekeket, hogy ne árulják el senkinek, mit csináltak velük, de minden gyereknek joga van segítséget kérni.
Ne feledd
Vannak olyan felnőttek, akiknek fontos vagy, és segíteni akarnak.


Mi számít bántalmazásnak?

Sokan nem is tudják, hogy Magyarországon sokezer gyereket bántalmaznak minden évben. A gyerekeket és fiatalokat sokszor azok bántalmazzák, akik a legközelebb állnak hozzájuk: családtagok, rokonok, barátok, szomszédok, néha még tanárok vagy edzők is. Éppen azok, akik mellett a gyerekeknek a legnagyobb biztonságban kellene érezniük magukat. A bántalmazásnak nagyon sok fajtája van, bántalmazás például a verés, az állandó kiabálás, vagy a nemi szervek fogdosása. Van olyan gyerek, akit többféleképpen is bántanak, van, akit egyféleképpen. Jó, ha megismerjük a bántalmazás fajtáit: testi, szexuális, szóbeli vagy lelki bántalmazás, testi és érzelmi elhanyagolás.


Testi bántalmazás

Bármilyen tett, aminek az a célja, vagy az eredménye, hogy a gyereknek testi fájdalmat okozzon. Ide tartozik az ütés kézzel vagy valamilyen tárggyal, például övvel. A rázás, lökdösés, fojtogatás, fájdalmas ráncigálás, bezárás, égetés és rúgás is testi bántalmazás. Káros és tilos megverni egy gyereket, ez akkor is testi bántalmazásnak számít, ha nevelési szándékkal teszik, nem pedig haragból.


Szexuális bántalmazás

A testednek vannak intim részei. Ezek azok a testrészek, amiket a fürdőruha el szokott takarni: a nemi szervek, a fenék, a lányok melle. Ha egy felnőtt vagy egy nagyobb gyerek hozzáér egy gyerek intim testrészeihez, vagy azt mondja neki, hogy érjen hozzá az ő intim részeihez, az szexuális bántalmazás.
Minden gyereknek joga van hozzá, hogy maga mondja meg, ki nyúlhat hozzá, mi történjen a testével. Előfordul, hogy a felnőttek nem tartják tiszteletben a gyereknek ezt a jogát. Olyat kérnek tőle, vagy olyasmire kényszerítik, amit a gyerek nem akar, vagy amiről nem tudja, mit jelent. Zavarba ejtő, kellemetlen, vagy fájdalmas módon érintik meg. Ezt nevezzük szexuális bántalmazásnak. A felnőtt ilyenkor visszaél a helyzetével, azzal, hogy a gyereknek megmondhatja, mit tegyen, azzal, hogy a gyerek bízik benne, szereti őt, vagy éppen fél tőle.
Az is szexuális bántalmazásnak számít, mikor a felnőtt egyáltalán nem nyúl a gyerekhez, hanem furcsa dolgokra veszi rá, pl. hogy mutassa meg a testét, engedje meg, hogy ruhátlanul fényképezzék, nézzen vele együtt képeket, filmeket, amiken meztelen emberek vannak, vegyen részt furcsa, zavarba ejtő vagy gusztustalan játékokban.
Gyakran előfordul, hogy a gyerek jól ismeri azt az embert, aki szexuálisan bántalmazza, és megbízik benne, ezért nehezebben mond ellent neki. Aki szexuálisan bántalmaz egy gyereket, az sokszor azt mondja, hogy ez titkos, és senkinek sem szabad elmondani. Valójában egyetlen gyereknek sem kell titokban tartania a szexuális bántalmazást. Nem mindig könnyű ezt megtenni, de beszélj róla egy megbízható felnőttnek, vagy akár többnek is, amíg valaki nem segít neked.

Könnyebb megérteni, mi az a szexuális bántalmazás, ha tudjuk, mi az a jó érintés és rossz érintés. Mindannyian tudjuk, milyen érzés jó érintést kapni. Jó érintés lehet például, ha az anyukád vagy apukád megölel, ha a nagymamád ölébe bújsz, mikor mesél neked, vagy ha egy kisállatot simogatsz. Vannak viszont érintések, amik rossz érzést keltenek és összezavarnak. A tested a tiéd, és tiltakozhatsz, ha rossz neked egy érintés. Ha egy felnőtt szexuálisan közeledik a gyerekhez, az akkor is szexuális bántalmazásnak számít, ha a gyerek kíváncsiságból beleegyezett a dologba, vagy élvezetet okozott neki. A szexuális bántalmazás sosem a gyerek hibája.


Lelki bántalmazás

Úgy is lehet bántalmazni egy gyereket, ha hozzá sem érnek. Lelki bántalmazásnak nevezzük, ha valaki folyton kiabál a gyerekkel, ijesztgeti, csúfolja és bántó dolgokat mond neki, vagy azzal fenyegeti, hogy otthagyja, vagy intézetbe adja. Minden gyerek megérdemli, hogy olyan felnőttek vegyék körül, akik akkor is szeretik és támogatják, ha éppen nem tud megfelelni a felnőttek elvárásainak. Mindenkinek szüksége van a szeretetre, törődésre, dicséretre ahhoz, hogy egészséges felnőtt váljon belőle. Ha egy gyerekkel sokat kiabálnak, fenyegetik és büntetik, akkor szomorú lesz, félni fog, és nagyon rossznak fogja érezni magát. Egyetlen gyerekkel sem szabadna így bánni. Nagyon fontos, hogy ha valakivel ez történik, akkor beszéljen róla egy megbízható felnőttnek.


Testi és érzelmi elhanyagolás

Testi elhanyagolás akkor történik, ha a gyerek nem kapja meg az otthonában az alapvető dolgokat, amire mindenkinek szüksége van: ételt, tiszta ruhát, ágyat, amiben alhat. Ha a szülők vagy nevelők elhanyagolnak egy gyereket, akkor előfordul, hogy sokáig egyedül hagyják, nem fürdetik meg, nem adnak neki meleg takarót, nem viszik orvoshoz, vagy nem adnak neki gyógyszert, mikor szüksége lenne rá.
Érzelmi elhanyagolásnak nevezzük, mikor a szülő vagy a nevelő nem adja meg az érzelmi biztonságot, az állandóságot, szeretetet, ha nem törődik a gyerekkel, nem támogatja, nem hallgatja meg.
Nem könnyű arról beszélni, hogy nem kapjuk meg ezeket a fontos dolgokat. Lehet, hogy a szülő vagy a nevelő azért hanyagolja el a gyereket, mert bajban van, például munkanélküli, családi problémái vannak, esetleg alkoholt vagy drogokat használ. De bármi is az oka az elhanyagolásnak, a gyerek nyugodtan elmondhatja, mi történik vele, hogy megkaphassa azt, amire szüksége van. A szülő vagy nevelő is kaphat segítséget, hogy meg tudja oldani a problémáit, és ezután jól tudjon gondoskodni a gyerekről, akiért felelős.


Hogyan védheted meg magad a bántalmazástól?

•    Ha lehetséges, ne maradj kettesben senkivel, aki bánt téged, kerüld el, ha tudod!
•    Hallgass a megérzéseidre! Ha egy belső hang azt mondja, nem helyes, amit tesznek veled, akkor valószínűleg bántalmaznak.
•    Tiltakozz, mondj nemet, kiabálj, sikíts segítségért, vagy fuss el, ha olyat tesznek veled, amit rossznak érzel, vagy valami furcsát kérnek tőled, amit nem szeretnél megtenni! Ehhez nagy bátorság kell, de érdemes megpróbálni. Ha viszont valamiért nem sikerül megakadályoznod, hogy bántsanak, az sosem a te hibád!
•    Keress egy felnőttet, akiben megbízol (ez lehet például egy tanár, szomszéd, rokon, szülő vagy bárki, akit megbízhatónak érzel), és mondd el neki, mi történt! Ha nem hisz neked, mondd el valaki másnak, egészen addig, amíg valaki el nem hiszi, amit mondasz.
•    Ez nem mindig könnyű, mert a bántalmazó sokszor ráijeszt a lányokra vagy fiúkra, mert azt akarja, hogy ne árulják el senkinek, mi történt. De bármit is mond a bántalmazó, a bántalmazás mindig rossz, és azok a gyerekek, akikkel ilyesmi történik, többféleképpen is kérhetnek és kaphatnak segítséget.
•    Vannak olyan szakemberek is, akikhez bátran fordulhatsz a gondjaiddal. Ilyen az iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, vagy a pszichológus, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa, az orvos.
•    Ha nem jut eszedbe egyetlen megbízható felnőtt sem, akinek elmondhatnád, hogy bántottak, vagy tartasz tőle, hogy ha elmondanád, azzal felzaklatnál vagy feldühítenél valakit, akkor felhívhatsz egy segélyvonalat is. Ilyen például a 116-111 telefonszámon elérhető Kék Vonal, amit a gyerekek és fiatalok éjjel-nappal hívhatnak. A hívások titkosak, nem kell elárulnod a nevedet sem. Olyan felnőttek veszik fel a telefont, akiket kiképeztek rá, hogyan segítsenek nehéz helyzetekben, elfogadják és megértik a telefonáló gyerekeket. A Kék Vonalnak van egy honlapja is, ahol segítséget lehet kérni: www.kek-vonal.hu

Hogyan segíthetsz egy másik gyereknek?

•    Hallgasd meg, higgy neki, mondd meg neki, hogy nem az ő hibája, ami történt!
•    Keressetek közösen egy megbízható felnőttet, aki segít!
•    Ha nem meri egyedül elmondani, beszélj te!
•    Segíts neki abban, hogy ne maradjon egyedül a bánatával!
•    Mivel te is gyerek vagy, nincs lehetőséged arra, hogy te magad változtass a barátod sorsán. De abban sokat segíthetsz neki, hogy a felnőttek segítségével kikerüljön ebből a helyzetből! Támogasd abban, hogy ne maradjon titokban, ami vele történik!
•    Kérj segítséget te magad egy megbízható felnőttől, egy szakembertől vagy a Kék Vonaltól!

 • Bajban vagy? Úgy érzed, bántanak? Olyan dolgok történnek veled, melyet Te nem akarsz? Nem értenek meg a körülötted lévők? Csupa-csupa kérdőjel és nem tudod hova fordulhatsz segítségért, hol hallgatnak meg. Lehet, hogy a Te életedet is megkeserítik a családodban vagy az iskolában.

 • 2011. június. 28.

  Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is!

  Ki akar elszökni otthonról?
  Ha már elszöktél otthonról?
  Legfontosabb a biztonságod!?
  Gyakori kérdések

OGYEI © 2011