Egy fontos téma: a gyermekbántalmazás

júl.04

Egy fontos téma: a gyermekbántalmazás


Évente mintegy 30 gyermek halt meg bántalmazás miatt az utóbbi esztendőkben Magyarországon, beleértve a csecsemőgyilkosságokat is - mondta Kovács Zsuzsa gyermekorvos Budapesten.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Sose rázd a kisbabádat elnevezésű programjának vezetője a sajtótájékoztatón közölte, az országban több mint 190 ezer gondozásra szoruló, illetve veszélyeztetett gyermek van a 2008-as adatok szerint, közülük 20 ezren szenvednek bántalmazástól, vagy azért, mert elhanyagolják őket, 6 ezren érzelmileg, 300-an pedig szexuálisan bántalmazottak a becsült adatok alapján. A gyermekek első életévében bekövetkezett halálának oka az esetek 7 százalékában bántalmazás.

Egy feltárt esetre azonban - szintén a becslések szerint - 25 tényleges eset jut - folytatta Kovács Zsuzsa.

Utalt arra, hogy a gyermekbántalmazás mintegy 80 százaléka családon belüli. Az elkövetők fele a szülők valamelyike, 17-17 százalékuk nem rokon, illetve az édesanya új élettársa, barátja, 6 százalékuk mostohaszülő, 10 százalékuk nem sorolható egyik kategóriába sem.

Pászthy Bea gyermekpszichiáter elmondta, az a cél, hogy "minden magyar állampolgár lépjen közbe", ha azt látja, hogy gyermekeket bántalmaznak, ráznak. Véleménye szerint óriásplakátokkal is tudatosítani kellene a társadalomban a bántalmazás következményeit. "A gyermekbántalmazás nem családi, hanem társadalmi ügy" - mutatott rá -, mert a bántalmazott felnövekvő gyermekek nagy része később felnőttként jó eséllyel maga is bántalmazza majd gyermekeit.

Németh Tünde gyermekorvos arról beszélt, hogy a megelőzésnek nagy a szerepe a gyermekbántalmazások visszaszorításában. Az erről szóló felméréseket közkinccsé kell tenni, ebben a médiára is számítanak.

Kassai Tamás traumatológus kiemelte: a társadalomnak nem szabad elfogadnia a gyermekekkel szembeni erőszakot. Szerinte ide sorolható az is, amikor "az apák dobálgatják a gyermekeiket, és ezen mosolyognak az emberek".

A gyermekorvos és a védőnő nem tud minden problémát megoldani, ezért oda kell menni és segíteni kell azoknak, akik erre rászorulnak - tette hozzá.

www.egeszsegkalauz.hu

  • Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet az egészségügyi kormányzat szakmai háttérintézménye. A gyermekek egészségügyi ellátásával kapcsolatos adatok alapján szakmapolitikai javaslatokat dolgoz ki, módszertani ajánlásokat tesz, képzési, továbbképzési programokat szervez, különös tekintettel az egészségfejlesztésre, a népegészségügyi szempontból meghatározó betegségek megelőzésére, a szűrési tevékenységre. Évek óta foglalkozunk a gyermekbántalmazás és elhanyagolás kérdéseivel is. Módszertani levelet, oktatási anyagokat adtunk ki, számos konferenciát szerveztünk. Ezzel a honlappal a szakemberek mellett a laikusok felé is szeretnénk fordulni, mert a gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése össztársadalmi feladat, közös felelősségünk. A honlapra feltöltött anyagokkal szeretnénk tájékoztatni, szemléletet formálni. Célunk, hogy nyíltan lehessen erről a kényes témáról beszélni. Nem vállalhatjuk azonban egyéni problémák megoldását, ezt szolgálják a helyi gyermekvédelmi szakemberek, segítő szervezetek és szolgálatok

OGYEI © 2011