Kamaszoknak

jún.26

A serdülőkor kritikus életszakasz: új identitás formálása kezdődik, kialakul a felnőttkorra jellemző szexuális magatartás, újraértelmeződnek a családi- és kortárskapcsolatok, előtérbe kerülnek a pályaválasztással kapcsolatos kérdések. Felbomlik a gyermekkor egyensúlya, és hosszú évek alatt alakul az új, a felnőtt életet jellemző egyensúly. Ez az átmeneti időszak egyrészt szélsőségeket hordoz magában, másrészt lehetőségeket is kínál fontos kérdések megválaszolására: „ki vagyok én?” , „merre tartok?” stb.

 

A kamaszkor zökkenőit, fájdalmait, nehézségeit elkerülni nem lehet (nem is kell, mert kamaszkorban éppen az a baj, ha nincs baj), de ezek megélése és a kimenetele nagyban függ a serdülő környezetében élő felnőttek reakciójától, értékrendjétől.

Vannak olyan kérdések (bántalmazás a családban vagy az iskolában, szexuális visszaélés stb.) amelyekről nagyon nehéz beszélni. Sokan úgy érzik, magukra maradnak a problémáikkal, nem tudják, kihez fordulhatnak. Gyakran azt sem tudják, hogy mihez van joguk, mi az, ami nem tehető meg velük. Rendőri tapasztalat, hogy nem pontosan tudják, hol a határvonal a diákcsíny és a bűncselekmény között. Sok egyéb hasznos információ mellett ezekről a „tabu” témákról is olvashattok a honlapunkon.

  • A serdülőkor kritikus életszakasz: új identitás formálása kezdődik, kialakul a felnőttkorra jellemző szexuális magatartás, újraértelmeződnek a családi- és kortárskapcsolatok, előtérbe kerülnek a pályaválasztással kapcsolatos kérdések. Felbomlik a gyermekkor egyensúlya, és hosszú évek alatt alakul az új, a felnőtt életet jellemző egyensúly. Ez az átmeneti időszak egyrészt szélsőségeket hordoz magában, másrészt lehetőségeket is kínál fontos kérdések megválaszolására: „ki vagyok én?” , „merre tartok?” stb.

  • 2011. június. 26.

    A zaklatás, a szexuális erőszak (ide tartozik minden olyan szexuális tevékenység, amihez nem adtad a teljes beleegyezésed) és bármilyen tettlegesség törvénybe ütközik, akkor is ha az elkövető a jelenlegi vagy volt partnered. Ha bűncselekményt követtek el ellened, érdemes a rendőrséghez, ha megsérültél orvoshoz is fordulnod.
    Heart beat egy európai project, amelynek célja, hogy megelőzze az erőszakot a fiatalok párkapcsolataiban. A projektet az Eu Bizottság Daphne III programja támogatja.

OGYEI © 2011