„Eleget bántottatok?”

aug.08

Carolina Picchio a virágzó észak-olaszországi Novara városában élte mindennapjait családjával, barátaival. Olyan volt, mint sok más lány az ő korában, az identitása, a képei, a gondolatai, melyet szívesen osztott meg facebook-os adatlapján. De egy állítólag általa megmutatott videó - ahol 14 évesen, részegen tűnik fel egy partin – megváltoztatta az életét és a közösségi oldal egy rémálommá vált számára.

„Carolina ex-barátja és annak barátai folyamatosan bántó, gyalázkodó üzeneteket posztoltak a lányról. Zaklatták őt, rosszul bántak vele.” - nyilatkozta Talita, Carolina nővére a CNN-nek. „Mi természetesen beszéltünk Carolinával erről, de ő megnyugtatott minket, hogy ne aggódjunk.” - folytatja a testvére. Talita és Carolina barátai elküldték a sértő tartalmú üzeneteket a Facebook-nak, de nem történt semmi. A család szerint túl nagy teher volt ez a lánynak, hogy kezelni tudja.

Idén január 15-én hajnalban, valamikor 2 és 3 óra körül Carolina kiugrott a hálószoba ablakából, arccal a betonnak. A lány hagyott egy levelet a zaklatóinak címezve, amelyből az édesanya olvasott fel részleteket a CNN riportjában. „Most boldogok vagytok? Eleget bántottatok? Elégtételt vettetek?”

Francesco Saluzzo, Novara ügyésze megvizsgálta a büntetőjogi panasz lehetőségét a Facebook ellen, mert a sértő tartalmat nem távolították el az oldalról, amely Carolina öngyilkosságához is vezethetett.

A Facebook szóvivője őszinte sajnálatát és együttérzését fejezte ki. A közleményében leírta, az internetes zaklatásnak nincsen helye a honlapon és bátorította a fiatalokat meg a szülőket, hogy a sértő tartalmakra hívják fel a figyelmüket. „Mi eltávolítjuk a tartalmat, amit nekünk küldenek, és nem felel meg a felhasználói szabályzatnak, illetve a zaklatásról, megfélemlítésről jelentést adunk a bűnüldöző szerveknek, ahol szükséges.” – nyilatkozta.

Carolina édesanyja harcol azért, hogy a közösségi oldalt felelősségre vonják és ilyen eset többet ne forduljon elő. A nagybátyja pedig egy videóval tiszteleg a lány emléke előtt a világ egyik legnagyobb videómegosztóján.

A történtek hatására Novara Olaszországban egy olyan hely lett, amely együttesen küzd az internetes zaklatás ellen.

Cikk:http://csagyi.hu/hirek/item/872-eleget-bantottatok
Forrás: CNN

  • A serdülőkor kritikus életszakasz: új identitás formálása kezdődik, kialakul a felnőttkorra jellemző szexuális magatartás, újraértelmeződnek a családi- és kortárskapcsolatok, előtérbe kerülnek a pályaválasztással kapcsolatos kérdések. Felbomlik a gyermekkor egyensúlya, és hosszú évek alatt alakul az új, a felnőtt életet jellemző egyensúly. Ez az átmeneti időszak egyrészt szélsőségeket hordoz magában, másrészt lehetőségeket is kínál fontos kérdések megválaszolására: „ki vagyok én?” , „merre tartok?” stb.

  • 2011. június. 26.

    A zaklatás, a szexuális erőszak (ide tartozik minden olyan szexuális tevékenység, amihez nem adtad a teljes beleegyezésed) és bármilyen tettlegesség törvénybe ütközik, akkor is ha az elkövető a jelenlegi vagy volt partnered. Ha bűncselekményt követtek el ellened, érdemes a rendőrséghez, ha megsérültél orvoshoz is fordulnod.
    Heart beat egy európai project, amelynek célja, hogy megelőzze az erőszakot a fiatalok párkapcsolataiban. A projektet az Eu Bizottság Daphne III programja támogatja.

OGYEI © 2011