Színház ajánló

júl.04

Hadar Galron: Mikve

Ortodox zsidó közösségben vagyunk, egy szakrális női fürdőben, ma. A mikve tulajdonképpen arra szolgál, hogy a havonta egyszer történő férj-feleség együttlétet előkészítse, kiemelje a hétköznapokból, és Istent odainvitálja a hálószoba köré, és mint ilyen a női társasági élet egyik központja is, pletykák és csevegések centruma. Ide érkezik – kívülről – a Shira, aki segédként dolgozik a mikvében, de hamar felkavarja a kis közösség mindennapjait. Shirával ugyanis felcsapja fejét az érzékenység, és elkezd kérdezni, hiszen őt nem kötik azok a felszín alatti szövetségek és íratlan szíbályok, amik egy ilyen közegben szükségszerűen kialakulnak. Így történik meg az is, hogy rendszeresen kék-zöldre vert Chedva és a traumától megnémult Elisheva sorsa nem maradhat tovább a szőnyeg alá söpörve, ami több mint kínos, lévén Chedva férje köztiszteletben, továbbá választások előtt álló politikus, nem holmi akárki. Ádáz küzdelem bontakozik tehát ki a tabudöntögetés kínos igazságkeresése és a hazugságháló kényelme között.
Hatalmas áldozatok, személyes drámák feszülnek a sok kis engedelmes feleség mögött: a megalázottság, kiszolgáltatottság, bántalmazás néma elszenvedői ők. Nem csoda, hogy nagy felháborodás övezte a darabot az ortodox közösségekben, a férfiak tomboltak ellene. Egyensúly nélküli világ ez, ahol a nőknek nincs kitörés a halacha által előírt kötelezettségből, ahol lehet menstruálni, alámerülni, lábat széttenni megtermékenyülés, vágykielégítés vagy szülés céljából, lehet szájat becsukni és főt hajtani, különben megbélyegzés és kiközösítés vár rájuk. Egy bátor és igazszívű asszony, Shira (Eszenyi Enikő) lázad fel, és lázít másik hét nőt a mikvében ez ellen.

mikve

  • Ajánló rovatunkban nemcsak szakemberek, hanem a lakosság is talál a témához kapcsolódó könyveket, irodalmi műveket, filmeket, konferenciákat, rendezvényeket. Továbbá ezen az oldalon megtalálható a segítő szervezetek listája, melyek készek akut probléma esetén segítséget nyújtani. Természetesen a lista soha nem „teljes”. Várjuk azon szervezetek, szakemberek jelentkezését, akik segítenénk munkánkat. Valamint tisztelettel és örömmel fogadjuk mindenki segítségét, aki a témához kapcsolódóan, filmet, könyvet, színdarabot, publikációt juttat el hozzánk a központi e-mail címünkre az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

  • 2011. július. 05.

    Orvosi ügyeletek
    Drogambulanciák
    Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet (SZMI) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
    Tanácsadó szervezetek

OGYEI © 2011