Filmajánló

júl.04

Hajdú Szabolcs: Fehér tenyér

Hajdú Szabolcs önéletrajzi indíttatású filmje betekintést ad a sportsikerek mögött rejlő fájdalmas, sokszor kegyetlen világba, ahol elvész a gyermekkor is. A 2006-ban készült számos hazai és nemzetközi díjjal elismert film, húsz év történetét meséli el. A kamasz Dongó tehetséges tornász, a fenyítésekkel teli edzések ridegsége elől a cirkuszba menekül, miután leesik a trapézról, visszatalál a tornaterembe. Felnőttként Kanadában vállal edzőséget, a tehetséges, de öntörvényű fiú, Kyle trénere lesz. A Dongó gyermekkorából ismert edzői módszerek Kyle esetében nem válnak be. Dongó végül egyszerre edzője és versenytársa lesz tanítványának, akivel a debreceni világbajnokságon is összeméri az erejét. Majd Dongó újra egy cirkuszban, egy egészen másféle cirkuszban vállal fellépést.

Díjak:
 • Kaunas Filmfesztivál (2007) Közönségdíj
 • Zlín Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál (2007) „Visegrádi országok filmjei” szekció fődíja
 • Magyar Filmszemle (2006)
 • legjobb rendezés: Hajdu Szabolcs
 • legjobb operatőr: Nagy András
 • legjobb producer: Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter
 • Arany Olló: Politzer Péter
 • A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díja
 • Közönségdíj az internetes szavazatok alapján
 • Essonne CINESSONNE (2006) Fődíj
 • Isztambul Cinema & History Meeting (2006) Fődíj
 • Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006)  Elismerő oklevél - East of the West
 • LjubljanaNemzetközi Filmfesztivál (2006) FIPRESCI-díj
 • Trencsénteplic Art Film (2006) Legjobb forgatókönyv díja

 • fehertenyer

Fehér Tenyér - előzetes
Sas Tamás-Can Togay:
Szerelemtől sújtva

Sas Tamás és Can Togay megrendítő filmdrámája egy kislány és nevelőapja közötti kapcsolatról. A gyakorlatilag egyszereplős film a lány, Éva életének egyetlen, és egyben utolsó hetét követi végig. Még kislány Éva egy autóbaleset során elveszíti szüleit. Egy baráti család, Tibor és Klára fogadja örökbe a gyereket, hogy két nagyobb fiuk mellett felneveljék. Néhány évvel később - Éva ekkor tizenhárom éves - Tibor elcsábítja és magáévá teszi a kamaszodó lányt. Éva beleszeret nevelőapjába, testi - lelki rabjává válik. Klára, a nevelőanya, miután felfedezi kettejük viszonyát, a lányt nevelőintézetbe adja. De Tibor nem hajlandó feladni Évával titokban folytatott kapcsolatát. Ígéretekkel, és személyiségének erejével egyre inkább magához láncolja a felnövekvő lányt. Az intézetből elkerülve Éva a városba költözik, ahol Tibor támogatásával és rajzolói állásából önmagát fenntartva éveken keresztül hétről-hétről mindig ugyanarra a két napra vár: a szerdákra és a szombatokra, amelyeket együtt tölthet a férfival, aki időközben teljesen berendezkedett titkos kettős életükre. Tizenegy év telik el így. Éva életében Tiboron kívül nincs helye más szereplőnek, a férfi iránt érzett szenvedélyén kívül más érzésnek. Hiába szaporodnak a jelek, hogy Tibor csak áltatja. Hogy siettesse az eseményeket, Éva elhatározza, ő maga közli évek óta nem látott nevelőanyjával, hogy Tibor válni készül, mondjon le róla. Klárával való találkozása egy csapásra minden reményét romba dönti: a még mindig fiatalos Klára előrehaladott terhes. Évának egyetlen választása marad, hogy visszanyerje méltóságát.

film_szerelemtol

Szerelemtől sújtva - előzetes

A király beszéde (The King's Speech)

VI. György brit király története, aki dadogása miatt sokat szenvedett. A beszédhiba mögött feltehetően gyermekkorban elszenvedett traumák rejtőznek. A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Bátyja, VIII. Edward egy többszörösen elvált asszony iránti botrányos szerelme miatt kénytelen lemondani a trónról, így kerül a fontos pozícióba Bertie, bármennyire is nem szeretne. A film pontosan bemutatja lelki vívódását, amelyet az vált ki, hogy a pozíció, amibe belekényszerül, egy normálisan beszélő ember számára is hatalmas felelősség lenne; a 30-as évek végén járunk, Hitler és a náci fenyegetés napról napra erősödik és nem titok, hogy újabb nagy háború közeleg. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal. A közrendű Logueval körvonalazódó barátsága, szépen nyomon követhetjük, hogyan küzdi le a belé nevelt felsőbbrendűséget, és nyílik meg orvosa előtt lelkileg, hogyan fogadja bizalmába, ami szükségszerű ahhoz, hogy leküzdje beszédhibáját.
Logue csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

Díjak:
 • BAFTA-díj (2011) - Legjobb film
 • BAFTA-díj (2011) - Legjobb férfi mellékszereplő: Geoffrey Rush
 • BAFTA-díj (2011) - Legjobb női mellékszereplő: Helena Bonham Carter
 • BAFTA-díj (2011) - Legjobb eredeti forgatókönyv: David Seidler
 • BAFTA-díj (2011) - Legjobb férfi alakítás: Colin Firth
 • Golden Globe díj (2011) - Legjobb színész - drámai kategória: Colin Firth
 • Oscar-díj (2011) - Legjobb film: Emile Sherman, Gareth Unwin, Iain Canning
 • Oscar-díj (2011) - Legjobb rendező: Tom Hooper
 • Oscar-díj (2011) - Legjobb férfi alakítás: Colin Firth
 • Oscar-díj (2011) - Legjobb forgatókönyv: David Seidler

film_kiraly

A király beszéde - ElőzetesA fehér szalag

Haneke mesét mond a XX. század első évtizedeiről, hogy magyarázatot adjon a fasizmus eredetére. A kis protestáns faluban beszéd helyett a büntetés és a tekintélyelvűség szervezi a közösséget, a családokat és a gyerekbarátságokat is. Az alá-fölérendeltség az egyedül elfogadott viszony, a családon belüli kegyetlen fenyítés természetes nevelési módszer és ahol a „tisztes” családban szemet lehet hunyni a lánygyermek molesztálása felett. Rejtélyes balesetek történnek, a báró kisfiát felkötik és megverik, az értelmi fogyatékos kisfiút megvakítják, és a háttérben mindig felbukkannak a gyerekek.
Michael Haneke eredetileg minisorozatnak tervezte ezt a fekete-fehérbe komponált drámát, de így egybe vágva lett igazán monumentális vállalkozása, amely aprólékos, részletekbe menő hitelességgel mutatja meg egy német falu gyanús balesetekkel, öngyilkosságokkal, furcsa szabotázsokkal, rejtett, családon belüli és nyílt színi erőszakkal teli mindennapjait, az első világháború előestéjén.

Díjak és jelölések:
 • Cannes (2009) - FIPRESCI-díj: Michael Haneke
 • Cannes (2009) - Arany Pálma: Michael Haneke
 • Európai Filmakadémia (2009) - Legjobb film
 • Európai Filmakadémia (2009) - Legjobb rendező: Michael Haneke
 • Európai Filmakadémia (2009) - Legjobb forgatókönyv: Michael Haneke
 • Golden Globe díj (2010) - Legjobb idegennyelvű film
 • Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - Legjobb idegennyelvű film
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb idegennyelvű film jelölés: Stefan Arndt, Margaret Ménégoz, Veit Heiduschka, Michael Haneke
 • Európai Filmakadémia (2009) - Legjobb operatőr jelölés: Christian Berger
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb operatőr jelölés: Christian Berger
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb idegennyelvű film jelölés

A fehér szalag - előzetesIngmar Bergman: Fanny és Alexander

Ingmar Bergman svéd filmrendező, a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyénisége volt. A Fanny és Alexander (Fanny och Alexander) 1982-ben bemutatott filmdrámája. A film 1984-ban elnyerte a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat. E film után bejelentette visszavonulását a filmezéstől. Woody Alen szerint Bergman „Valószínűleg a legnagyobb filmrendező a filmkamera feltalálása óta”. Kedvelt témaválasztása a lélektani konfliktusok részletes ábrázolása.

Kétségtelen, hogy önéletrajzi műről van szó, ami a gyermek Alexander és testvéreinek életéből mintegy másfél évet ragad ki. A 20. század első éveiben járunk, egy emberszabású északi kisvárosban, ahol a színháznak a város életében meghatározó szerepe van. Itt él és igazgatja a színházát az Ekdahl család, melynek feje az immár idős, de erőteljes Helena, s nagyobbik fia, Oscar. Az ő szépséges színésznő felesége és három gyermeke, Amanda, Fanny és Alexander a mű központi alakjai. Élet és halál, undok nagybácsi, és meghatóan szervilis felesége, szoknyabolond Gustav, és megejtett cselédlány mind-mind szereplői a műnek, s egyben jelzik, hogy a család csöppet sem él problémáktól mentesen, mégis mélyen emberi és élhető életet élnek, kapcsolataik zűrösek, érzelmeik zabolátlanok, de a családot mégis egybetartja valami ősi összetartó erő. Aki ebben a családban él, az a külvilág számára sérthetetlen. Biztonságban és boldogságban élik életüket a nagycsalád gyermekei, örömök, nevetések, tréfák, családi összejövetelek, kikunyerált színházi szereplések, ünnepek jelentik számukra a gyermekkort. Csupán Emilie-nek és három gyermekének változik meg a sorsa Oscar halálával. Emilie a gyászév letelte után férjhez megy, a választását nem érheti szó: ki lehetne jobb férj, szeretőbb, gondosabb nevelőapja három gyermekének, mint Edward Vergérus, a   nagytiszteletű püspök úr. Alexander a gyermekek csalhatatlan ösztönével megérzi, hogy a püspök képmutató. Ádáz harcot indít ellene egy gyermek egyszerű eszköztárát latba vetve. Magában csúnya szavak garmadáját sorolja, így áll bosszút a kenetteljes férfin. A püspöki palotába való beköltözésük, az új szokásrend ismertetése Alexander megérzéseit igazolják. Kolostori szigor, örömtelenség, kötelességek, embertelen szabályok, súlyos büntetések tagolják napjaikat. Alexandernak lételemévé válik a lázadás. Az érkezésükkor derűs, egészséges gyerekek egy idő után szorongó, szomorú vegetatív lényekké váltak. S hogy a baj még nagyobb legyen, kiderül, hogy Emilie gyermeket vár új férjétől. A ragyogó szépségű hajdani színésznő már csak árnyéka önmagának. A püspök ereje nem törik meg az Alexander elleni harcban. Válni nem akar, tekintélyét igencsak csorbítaná egy válás. Emilie elmehet, de a gyerekek maradnak. Edvard rabságban tartja új családját, Emilie szabályosan elszökik Helenához, volt anyósához, hogy elmondja, mennyire felelősnek érzi magát gyermekei helyzetéért. Helena nagyanyai szíve talál megoldást: öreg barátja, Isak Jacobi megszökteti a gyerekeket a szörnyű házból. A műben a valóság elemei jócskán keverednek a képzelettel, de hiszen a képzelet is valóság: Alexander látomásai, Ismael félelmetes víziója mind azt mondják, hogy nincs határ valóság és képzelet között. A megoldás, a kis család szabadulása a szörnyű kötöttségből a szöktetéssel még nem oldódott meg. Edvard eltökélt szándéka, hogy a szökevényeket visszahozza, s akkor jön a megtorlás. De Ismael rettenetes víziója valóra válik: reggelre a püspöki palota kigyullad  és a püspök égési sérüléseibe belehal. Emilie és gyermekei visszatalálnak elhagyott családjukba, amely nélkülük bizony csak tengődött: a bohém, vidám, zsörtölődő, gonoszkodó, cselédlányokat hajkurászó családtagok mégis biztonságot, boldogságot adnak egymásnak, hiszen minden emberi gyarlóságuk mélyén ott parázslik a kikezdhetetlen, mélyről jövő, egymás iráni szeretet. A püspök házában hiába volt bűn nélküli az élet, szeretet nélkül éltek egymás mellett a püspök családtagjai. Alexander tiszta gyermeki lelkével, a leendő művész érzékenységével döntött a családja mellett.

Forrás:  hu.shvoong.com/books/1693461-fanny-%C3%A9s-alexander/#ixzz1M3TK29F6

Fanny és Alexander - előzetes
Komfortos mennyország (The Lovely Bones)

A tizennégy éves Susie egy napon nem érkezik haza az iskolából. Ahogy telik-múlik az idő a Salmon család aggódni kezd a legidősebb lányuk miatt, aki nem szokott kimaradni ilyen sokáig. Kétségbeesve keresni kezdik, de nem találják. A rendőrség kinyomozza, hogy Susie gyilkosság áldozata lett, ám a tettest nem sikerül elfogni. Közben kiderül, hogy a kislány a föld és a mennyország között van, onnan tekint le a családjára, melyben mindenki a maga módján próbálja feldolgozni a tragédiát. Jól ismeri a gyilkosát is, aki sokkal közelebb van hozzájuk, mint azt bárki gondolná.

Díjak és jelölések:
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Stanley Tucci
 • BAFTA-díj (2010) - Legjobb női alakítás jelölés: Saoirse Ronan
 • Golden Globe díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Stanley Tucci
 • Oscar-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Stanley Tucci
film_komfortos

film_komfortos_3
Komfortos mennyország - előzetes

 • Ajánló rovatunkban nemcsak szakemberek, hanem a lakosság is talál a témához kapcsolódó könyveket, irodalmi műveket, filmeket, konferenciákat, rendezvényeket. Továbbá ezen az oldalon megtalálható a segítő szervezetek listája, melyek készek akut probléma esetén segítséget nyújtani. Természetesen a lista soha nem „teljes”. Várjuk azon szervezetek, szakemberek jelentkezését, akik segítenénk munkánkat. Valamint tisztelettel és örömmel fogadjuk mindenki segítségét, aki a témához kapcsolódóan, filmet, könyvet, színdarabot, publikációt juttat el hozzánk a központi e-mail címünkre az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

 • 2011. július. 05.

  Orvosi ügyeletek
  Drogambulanciák
  Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet (SZMI) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
  Tanácsadó szervezetek

OGYEI © 2011